Decembar 3, 2020.

Nova priča u sklopu projekta ICEDA: Upis u vrtiće bez papira i čekanja u redu

,,Korona kriza” je prokrčila put elektronskim rješenjima, pa je digitalna revolucija u punom mahu u danima pandemije očekivano imala najveći uticaj na razvoj i svakodnevni život društva i u Crnoj Gori. Kada su u pitanju digitalna rješenja, jedno je naročito naišlo na pohvalne komentare roditelja djece vrtićkog uzrasta. Posrijedi je elektronsko upisivanje u vrtić, koje se od ove godine organizuje putem sajta www.upisi.edu.me.

Svjesna činjenice koliko je predškolsko obrazovanje važno za pravilan razvoj djeteta, Marina Ćupić je i ove godine upisala svoje troje djece u vrtić. No, za razliku od prošle godine, uz značajno olakšanu proceduru, bez prikupljanja gomile papira i čekanja u redovima.

– Brže, dostupnije, jednostavnije… Kroz nekoliko klikova djecu upisujete u vrtić. Podaci koji se traže prilikom elektronskog upisa su poznati roditeljima. Ovim putem izbjegava se prikupljanje papira i  čekanje u redovima. Izuzetno intuitivna platforma. Ukoliko vam je dijete ranije pohađalo vrtić, kada unesete jedinstveni matični broj djeteta, platforma povuče ostale podatke, na vama je samo da ih provjerite. Zaista sjajno iskustvo. Velika je prednost što je procedura krajnje jednostavna te i roditelji koji nijesu digitalno pismeni mogu uspješno da upišu svoje mališane – kaže Ćupić.

Ranijih godina roditelji su morali da prikupljaju dokumentaciju i da lično upišu dijete u vrtić. Majke i očevi su morali da se suoče sa redovima u područnim jedinicima MUP-a kao i u prostorijama vrtića, dok je ovom platformom, prema riječima naše sagovornice, procedura značajno pojednostavljena.

– Osim što su roditelji morali da potroše više vremena, bilo je neophodno i da odgode svoje radne i druge obaveze da bi lično prikupili dokumentaciju i upisali dijete. Danas je to mnogo jednostavnije, pristup “na zahtjev “ vam je omogućio da upišete dijete kada vama to odgovara. Posebna vrijednost je što je platforma pokrenuta u trenucima kada smo se suočavali sa prvim talasom koronavirusa u Crnoj Gori. Na ovaj način je jedan digitalni proizvod dao veliki doprinos u borbi za očuvanje javnog zdravlja – ističe Ćupić.

Kao jedini korak do potpune digitalizacije ostalo je potpisivanje ugovora, koje roditelji još uvijek obavljaju lično u vrtićima.

Mnogi roditelji su u danima kada su vrtići bili zatvoreni uslijed rizične epidemiološke situacije, strahovali da će njihova djeca izgubiti radne navike.


angle-up