Mart 24, 2021.

Javni poziv za nominacije za zviždače - Čuj se!

Povodom mjeseca zviždača, a u saradnji sa The Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection, European Center for Whistleblower Rights i organizacijom Whistleblowing International, NVO 35mm pokreće kampanju „Čuj se!“.

Cilj kampanje je da ohrabri pojedince, organizacije i grupe građana da razotkriju primjere malverzacije, korupcije, korporativnih prevara, zloupotreba službenog položaja i svega onoga što nadležni pokušavaju da sakriju od javnosti, a tiče se prava javnosti da zna. 

U želji da promovišemo pojedince i institucije koji su se odvažile da o ugrožavanju javnog interesa progovore, kao i one koji su već stekli status zviždača, kako bi ostale ohrabrili da krenu njihovim stopama objavljujemo

Javni poziv
za nominacije za zviždače i institucije koje su najmanje transparentne

„Svake godine dodjeljujemo nagrade za slobodu govora ljudima i organizacijama koji su dali značajan doprinos unapređenju demokratije, transparentnosti, dobre vlade, borbe protiv korupcije, učešća građana ili društva uopšte. Ove godine nagrade će biti uručene na javnoj svečanosti u Podgorici. Željeli bismo da čujemo od vas: koji građanin ili organizacija zaslužuje nagradu za slobodu govora i zašto“ – kazao je izvršni direktor organizacije organizacijom Whistleblowing International, Mark Worth.

Pozivamo da na našu e-mail adresu [email protected] od 24. marta do 7. aprila šaljete predloge, sa kratkim obrazloženjem, za sljedeće nominacije:

1. pojedinac/ka koji/a zaslužuje nagradu „zviždač/ica godine“,
2. instituciju koja je pokazala najtransparentniji rad,
3. organizaciju koja je najviše doprinjela slobodi govora,
4. instituciju koja je bila najmanje transparentna a koja će dobiti nagradu „zlatni flaster“.

O nagrađenima će odlučiti Komisija koja će se sastojati od organizacija i pojedinaca koji su se bavili statusom zviždača u Crnoj Gori.

Imena dobitnika/ca biće saopštena putem naših kanala komunikacije 21. aprila 2021. godine, dok će im nagrade biti uručene na završnom događaju - 29. aprila u Podgorici, koji će se prenositi uživo na raspoloživim platformama.

angle-up