April 24, 2021.

Da diskutujemo, opomenemo i nagradimo!

NVO 35mm, povodom mjeseca zviždača, u saradnji sa The Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection, European Center for Whistleblower Rights i Whistleblowing International, pokrenula je pomenutu kampanju sa ciljem da ohrabri pojedince, organizacije i grupe građana da razotkriju primjere malverzacije, korupcije, korporativnih prevara, zloupotreba službenog položaja i svega onoga što nadležni pokušavaju da sakriju od javnosti, a tiče se prava javnosti da zna.

Za Zviždača godine proglašen je Ganija Jasavić – bivši šef Područne jedinice Uprave za šume u Plavu, koji je javno iznio da je nekadašnji direktor Uprave za šume Nusret Kalač, mimo saglasnosti šumske uprave u Plavu, odobrio koncesionaru „Pelengić trejd“ iz Bijelog Polja da siječe najkvalitetniju šumu na području plavske opštine po tri puta nižoj cijeni. Vlada je u februaru ove godine razriješila dužnosti direktora Uprave za šume Nusreta Kalača.

U ovoj kategoriji bili su nominovani i: Elvis Beriša, Vasilije Miličković, Boris Raičković, Nenad Pižurica i Kristijan Dukaj.

U kategoriji Institucija koja je pokazala najtransparentniji rad, priznanje će biti uručeno Ministarstvu unutrašnjih poslova za koje su oni koji su ga nominovali istakli da ova institucija uredno odgovara na novinarska pitanja i zahtjeve za slobodan pristup informacijama. Dodali su i da službenici tog državnog organa u izjavama za medije govore istinu i ne skrivaju činjenice, te da su otvoreni prema sugestijama NVO sektora - što ranije nije bio slučaj.

Organizacija koja je najviše doprinijela slobodi govora je, prema ocjenama članova/ica komisije, Organizacija KOD iz Podgorice.

U istoj kategoriji nominovane su i nevladine organizacije: Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP), KANA / ko ako ne arhitekt, NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore i Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM.

„Zlatni flaster“ ide Upravi za nekretnine jer je pokazala najmanje transparentan rad.

Pored pomenute institucije, u ovoj kategoriji bili su nominovani još i Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo prosvjete.

Nagrade će biti uručene na događaju 29. aprila u Podgorici, kada će biti organizovane i tri panel diskusije.

Na panelu I – Institucije i transparentnost: teret, obaveza ili logičan odnos prema građanima/kama, govoriće Siniša Bjeković - zaštitnik ljudskih prava i sloboda i Sergej Sekulović - ministar unutrašnjih poslova.

Na panelu II – Zviždači: od heroja do mete, koji će biti posvećen pojedincima, govoriće Patricia Pobrić - građanska aktivistkinja i zviždačica i nagrađeni zviždač Ganija Jasavić - bivši direktor PJ Uprave za šume u Plavu.

Na panelu III – Sloboda govora u službi demokratije, diskutovaće Lazar Grdinić - Istraživački centar NVO MANS i Srđan Perić – Organizacija KOD.

Pozivamo sve zainteresovane da nas pomenutog datuma prate uživo na društvenim mrežama od 11 sati ili putem Zoom aplikacije gdje je događaj moguće pratiti na engleskom jeziku (https://zoom.us/j/94890795040).

„Da diskutujemo, opomenemo i nagradimo! Čuj se!“





angle-up