Maj 3, 2021.

NOVINARI I NOVINARKE, TAOCI UZAVRELIH POLITIČKIH STRASTI U CRNOJ GORI

Nosioce javne riječi je nakon kratkotrajnog udruživanja zarad javnog interesa u jeku pandemije COVID19, kao šamar otriježnjenja posljednjih mjeseci sačekao niz napada verbalnih i fizičkih, najčešće motivisanih neslaganjem i često bezrazložnom mržnjom prema radu novinara/ki ili uređivačkoj politici kuće za koju radi.

NVO 35mm povodom Dana slobode medija čiji je ovogodišnji moto "Informacija kao javno dobro" napominje da je napadima na naše kolege/nice uvrijeđena i obezvrijeđena demokratija i ozbiljno oštećen princip prava javnosti da zna i da pravovremeno i objektivno bude informisana.

Kada je pravo javnosti da zna ugroženo, crno se piše i svim ostalim građanskim pravima.
Ako sve učestalijim napadima na medijske radnike/ce i imovinu medija dodamo i „pravila“ kuća u kojima rade, autocenzure, pritiske zvaničnika i vlasnika, čini se da medijski radnici/e ovaj dan dočekuju ne samo poniženi i uplašeni, već i sa platama od kojih jedva mogu da „izguraju“ mjesec, jer su ispod državnog prosjeka.

Stanje slobode medija u Crnoj Gori posljednjih mjeseci je na nivou najgorih godina iza nas, jer sve liči na vrijeme kada su se brojne naše kolege/nice suočili/e sa fizičkim i verbalnim napadima, prijetnjama, uvredama i ponižavanjima, najčešće zbog onoga što rade i za koga rade.

Mržnja prema pojedinim novinarima/kama preselila se i na društvene mreže, pa su one često bile poligon za iznošenje niza uvreda na račun poslenika javne riječi, a online šovinizam, mizoginija i nasilje postali su poseban problem.

Sve to doprinjelo je da novinarska profesija i dalje stoji ukliještena između niskih primanja i činjenice da svako od nas “preko noći” može postati meta neistomišljenika, koji sada ne prezaju da se sa našim kolegama/nicama “obračunaju” u bilo koje doba dana, naočigled bilo kojeg broja ljudi, pa čak i tokom obavljanja radnog zadatka.
U osudama koje smo upućivali povodom napada na naše kolege/nice napominjali smo da je neophodno da država pokaže moć institucija i otkrije okolnosti svih napada, a počinioce adekvatno kazni.

Do nekog narednog obilježavanja ovog datuma, kada će novinari i novinarke dobiti status službenog lica u Crnoj Gori, kada ćemo znati ko je ubio Duška Jovanovića, ko je pokušao da ubije Oliveru Lakić i Tufika Softića, kada će se kazniti osokoljeni vladini “eksperti” koji vrijeđaju novinare i huligani koji nasrću na kolege/inice tokom uzavrelih političkih proslava, a čije ponašanje prećutkuju i cinično brane političari i pokoja ministarka ekspertkinja.

Dok se ne umire predatori na ulicama - ne preostaje nam ništa drugo nego da pokupimo ono malo dostojanstva koje nam je ostalo i da čvrsto istrajemo u odbrani slobode govora. Sve to moguće je samo uz građansku savjest i ličnu rabrost da i pored svih pritisaka ne prezamo da otkrivamo zloupotrebe, malverzacije, prevare i da stajemo u zaštitu opšteg dobra, baš kao i oni koje je NVO 35mm nedavno nagradila na završnom događaju kampanje “ČUJ SE!” koju smo organizovali povodom mjeseca zviždača.

U suprotnom, strah nas je, da ćemo svi izgubiti strpljenje, jer napadi na novinare/ke prelaze u njegovanu tradiciju svih vlada do sada, a mi postajemo zatočenici uzavrelih strasti na crnogorskoj političkoj sceni.

angle-up