Maj 26, 2021.

POVODOM PRIJETNjI GLAVNOM I ODGOVORNOM UREDNIKU I KOLUMNISTI ANTENE M

NVO “35mm” najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene preko društvenih mreža glavnom i odgovornom uredniku Antene M Darku Šukoviću i kolumnisti Draganu Bursaću i poziva nadležne organe da hitno otkriju ko je osoba koja ih je uputila, te je adekvatno procesuiraju.

Očekujemo brzu reakciju policije i tužilaštva kako bi se zaštitila sigurnost naših kolega i kaznili oni koji pokušavaju da je ugroze. Ova epidemija nasilja svake vrste izgleda da je našla plodno tle u najnovijim promjenama u političkom životu, i da se trajno gube granice šta je dozvoljeno u demokratskom društvu.

Mržnja prema pojedinim poslenicima javne riječi davno se preselila se i na društvene mreže, pa su one često poligon za iznošenje niza uvreda na račun medijskih radnika/ca, a online šovinizam, mizoginija i nasilje postali su naročit problem na koji je država gluva, dok nereagovanjem svjesno podržava ovu pojavu.

Niz napada verbalnih i fizičkih kojima svjedočimo prethodnih mjeseci, najčešće motivisanih neslaganjem i često bezrazložnom mržnjom prema radu novinara/ki ili uređivačkoj politici kuće za koju radi, alarm su i rukavica u lice aktuelnoj vlasti koja mora hitno da riješi ovu eskalaciju i hajdučiji stane na kraj.

Napadima na naše kolege podrivaju se temelji demokratije i same države i ako se ovako nastavi sljedeći korak je da nas ili ogradite, zaštitite pancirima ili da počnemo da nosimo trake oko rukava. Kako god bilo, sve je poraz. Svih nas!

angle-up