Jun 18, 2021.

Održani prvi ovogodišnji Dijalozi za Digitalnu agendu na temu ''Digitalna transformacija posla - da li roboti zaista mogu zamijeniti građane?''

Juče je u prostorijama e-centra ''E-services 4me'' održan prvi ovogodišnji lokalni događaj Dijalozi za Digitalnu agendu. Tema dijaloga ovoga puta bila je ''Digitalna transformacija posla - da li roboti zaista mogu zamijeniti građane?'', a sagovornici su bili Mladi Evropski Ambasador (YEA) Dado Dervanović, i Jovan Radnić ispred Montenegro Digital Nomads and Remote Workers.

  ''Primjećujem da je veći broj mladih u poslednje vrijeme zainteresovan i za digitalni aktivizam, da pomažu online i da usvajaju pozitivne evropske vrijednosti koje se prenose na Zapadnom Balkanu, i tu dolazimo do značaja digitalne pismenosti, jer prije svega je potrebno da znaju kako da koriste digitalne alate i prenose poruke kako bi dali doprinos zajednici.'' kazao je u svom uvodnom izlaganju mladi evropski ambasador.

Kada je u pitanju digitalna transformacija poslova, jedan od osnivača grupe koja je direktno posvećena digitalnim nomadima i takozvanom ''remote work'', Jovan Radnić rekao je da ''ne postoji zanimanje koje nije potpalo pod uticaj digitalne transformacije, koje na jedan ili drugi način, pa makar i kroz komunikaciju ljudi nije digitalizovano, tako da danas imamo dosta specifičnih zanimanja koja nisjesam mislio da mogu na prvi pogled da se obavljaju online, ali se pokazalo da to nije slučaj.''

Na pitanje ''na šta vas asocira termin vještačka inteligencija?'' koje je moderatorka postavila prisutnima, bilo je različitih odgovora, od toga da je u pitanju proces automatizacije, do popularnih filmskih refrenci kao što je film ''Terminator'' kog glumi planetarno popularan glumac Arnold Švarceneger.

Sagovornici panela su upotrebu vještačke inteligencije publici objasnili kroz konkretne primjere. G-din Dervanović je govorio o konceptu pametne kuće koja je predstavljena kao nešto što u određenim djelovima svijeta već postaje trend, i što je realistična upotreba pametnih tehnologija od koje možemo imati benefita. S druge strane, pomenuta je i platforma Amazon, koja, prema riječima sagovornika G-dina Radnića ima jedan od najrazvijenijih modela vještačke inteligencije na svijetu, te da je i dalje na neki način misterija kako funkcionišu određeni algoritmi koji se na toj platformi primjenjuju.

Publika je takođe bila veoma aktivna, pa je bilo prilike da se čuje i mišljenje stanovnika sjevera Crne Gore koji su izrazili zabrinutost za praćenje ubrzanog digitalnog razvoja u našoj državi, prije svega zbog nedostatka infrastrukture u određenim područjima. Dodatno, od predstavnika starije populacije imali smo priliku da čujemo i to kako oni gledaju na digitalnu transformaciju, i šta za njih to znači.

Savladavanje osnovnih potreba u doba pandemije bile su izazov za starije, a prema riječima G-đe Milene Andrijašević, iako veliki broj pripadnika ove populacije ima pametne telefone, veliki problem je znati i kako ih upotrijebiti. A kada je u pitanju digitalna transfomracija, kaže da: ''Digitalizacija i transformacija, za mene su to dve različite stvari. To su te promene u društvu koje primoravaju. Mi dolazimo u situaciju da nema više biranja, znači da moram. Za mene je digitalizacija ulazak u pametne tehnologije, i njihovo osvajanje. Transformacija se odnosi na celokupno društvo - sve institucije, svi službenici, svi šalteri, sve što je vezano za saobraćaj, sve što imamo, a imamo mnogo toga, znači da svi oni moraju imati uvedene osnovne postulate.''

Mogla se čuti razmjena mišljenja prisutnih i sagovornika i na teme digitalizacije javne uprave, e-participacije i slično, a diskusija se vodila i o tome koliko je važno teme koje su u vezi sa digitalnim napretkom ali i administrativnim procedurama koje ga prate približavati građanima i svoditi ih na razgovorni nivo koji je razumljiv svima.

Događaj je zaključen saglasnošću svih da roboti neće moći da zamijene građane jer će bez obzira na to što se procesima automatizacije i digitalizacije neminovno gube određena zanimanja uvijek razvijati nova, i da će u tom smislu razvoj tehnologija pratiti i evolucija zanimanja, ali da će u budućnosti postojati neka vrsta kohabitacije. 

NVO 35mm navedene aktivnosti sprovodi u okviru projekta ''Povećanje građanskog angažmana na polju Digitalne agende - ICEDA'' koji finansira Evropska unija, i dijelom kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.  

angle-up