Avgust 17, 2021.

POVODOM NAPADA NA NOVINARKE MILKU TADIĆ MIJOVIĆ I JELENU JOVANOVIĆ


NVO “35mm” najoštrije osuđuje napad na koleginicu novinarku Milku Tadić Mijović i
poziva nadležne organe da adekvatno procesuiraju napadača i
time pokažu da se napadi na slobodu medija u Crnoj Gori ne tolerišu.
Niz ataka verbalnih i fizičkih kojima svjedočimo u prethodnom periodu, kao i zastrašivanja kojima je nedavno bila izložena novinarka „Vijesti“ Jelena Jovanović, najčešće motivisanih neslaganjem sa stavovima novinara/ki ili uređivačkom politikom kuće za koju radi/e, alarm su aktuelnoj vlasti da se hitno pozabavi izmjenom Krivičnog zakona u dijelu koji se tiče ugorožavanja bezbjednosti novinara/ki.
NVO 35mm i ubuduće će se zajedno sa kolegama/nicama iz nevladinog sektora koji se bave medijima aktivno zalagati za propisivanje novih krivičnih djela: Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, i dopunu krivičnih djela Teška tjelesna povreda i Teško ubistvo u odnosu na novinare kao oštećene.
Napadi na novinare/ke mogu se suzbiti samo uz djelotvorne istrage i ozbiljne kazne. Time ćemo dobiti i neophodnu zaštitu za sve one kolege/nice koji/e se bave istraživačkim novinarstvom koje je temelj slobode medija, na kojoj bi demokratija trebalo da počiva.

angle-up