Novembar 3, 2021.

Da zaštita novinara ne ostane mrtvo slovo na papiru

NVO 35mm pozdravlja podršku povodom predloga izmjena Zakonika o krivičnom postupku od strane Skupštinskog Odbora za politički sistem, koja je formalno predložena od parlamentarne većine a NVO 35mm ju je ranije inicirala zajedno sa kolegama iz nevladinog sektora. 

Statistika napada na naše kolege/nice u prethodnom periodu je alarmantna. Ako tome dodamo i činjenicu da za mnoge od njih nijesu otkriveni počinioci niti su adekvatno kažnjeni, jasno je zbog čega naše kolege/nice  ne mogu slobodno i profesionalno da rade svoj posao, jer su, po nepisanom pravilu, prvi na meti napadača koji pokušavaju da nasiljem uređuju, pritiskaju i guše medijske slobode.

Vjerujemo da će pooštravanje kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih djela osigurati bezbjedniju atmosferu za rad novinara/ki i zaposlenih u medijima, a naročito zbog činjenice da su nakon brojnih napada, sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca postali upitni, a okruženje u kojem rade vrlo rizično. Zato apelujemo na donosioce odluka i da što prije  novinarkama i novinarima u Crnoj Gori dodijele status službenog lica. U osudama koje smo upućivali povodom napada na naše kolege/nice napominjali smo da je neophodno da država pokaže moć institucija i otkrije okolnosti svih napada, a počinioce adekvatno kazni.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, predstavlja i javni apel svim donosiocima odluka da iskoriste svoj autoritet kako bi napadači na medijske radnike/ce ubuduće bili obeshrabreni da napadaju naše kolege/nice, da ih verbalno vrijeđaju, da prijete njima ili članovima porodice i ugrožavaju njihovu imovinu. Napadi na novinare/ke mogu se suzbiti samo uz djelotvorne istrage i ozbiljne kazne. Time ćemo dobiti i neophodnu zaštitu za sve one kolege/nice koji/e se bave istraživačkim novinarstvom koje je temelj slobode medija, na kojoj bi demokratija trebalo da počiva.

Milica Đokđurić
Urednica medijskih programa

angle-up