Maj 3, 2022.

GORKO PODSJEĆANjE NA STANjE MEDIJSKIH SLOBODA

NVO 35mm povodom Svjetskog dana slobode medija napominje da je profesionalno novinarstvo ,,protivotrov“ za dezinformacije, u kojima se konzumenti medija guše, naročito u ovom vremenu. Ako tome dodate i napade na naše kolege, čini se da je nepopravljivo okrnjen princip prava javnosti da zna i da pravovremeno i objektivno bude informisana.
Pritisci, ucjene, zastrašivanja, izraženo nasilje, prijetnje i uništavanja imovine medija, samo su dio kadra koji prikazuje stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori, ali i regionu. Sudeći prema ispovjestima koje su naši novinarski timovi iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i sa Kosova zabilježili u okviru emisije Regionalni Robin Hud, čini se da je ovaj dan samo još jedno gorko podsjećanje da na Zapadnom Balkanu novinari Svjetski dan slobode medije dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje novinarstvom.
Gotovo uvijek pri dnu ljestvice po slobodi medija, sa napadima bez djelotvornih istraga, napadačima ohrabrenim blagim kaznama, pokušajima ubistva i ubistvom urednika lista ,,Dan” Duška Jovanovića, čije rasvjetljavanje je naslijedila i ova Vlada, novinari u Crnoj Gori i regionu samo su ,,pali” heroji ,,demokratije”, koji rade u javnom interesu.
Region dijeli gotovo istovjetan pristup kada je zaštita novinarske profesije u pitanju- o napadima uglavnom govorimo i napadima se bavimo samo poslije napada. U Crnoj Gori se u posljednjih 20 godina desilo preko 70 napada na novinare i imovinu medija, od kojih većina i danas čeka na rasvjetljavanje i pravdu.
Bez podrške sistema i hitnih istraga, svaki naredni napad lako će prerasti u zločin bez kazne, a novinari, oni koji svojim radom direktno doprinose razvoju demokratije, neće se osjećati slobodno, ni na ulici, ni na radnom zadatku.
Nosiocima luče slobode govora izgleda da je najlakše začepiti usta, dok Vlade država regiona zabijaju glavu u pijesak pred rastućim problemom. Sve dok je tako, udarac, psovka, palica, metak i kukavica, biće jači od heroja koji rade u javnom inetersu.
Šta valja mijenjati i može li se protiv predatora na ulicama, pogledajte u našoj emisiji posvećenoj napadima na novinare u regionu: https://www.youtube.com/watch?v=-5eqwDysxh4
                                                                                           
                                                                                           Milica Đokđurić
                                                                                           urednica medijskih programa u NVO 35mm

angle-up