Septembar 3, 2022.

POVODOM ODLUKE AEM-a O ZABRANI EMITOVANjA EMISIJE “NOVO JUTRO”

NVO “35mm” pozdravlja odluku Savjeta Agencije za elektronske medije da zabrani emitovanje emisije „Novo jutro“ televizije Pink na šest mjeseci, a u okviru koje je nedavno emitovan skandalozan programski sadržaj povodom avgustovske tragedije na Cetinju, kada je voditeljka neprimjereno i služeći se senzacionalizmom najavila gosta, nakon čega su ličnim interpretacijama i neumjesnim izjavama urušili dostojanstvo onih koji su u masakru izgubili svoje najmilije.
Za regulatora bi i ubuduće trebalo da bude imperativ sankcionisanje onih koji krše osnovne zakonske odredbe i etičke norme, te izvještavaju u spekulativnom i senzacionalističkom maniru, jer jedino tako možemo očistiti i zaštititi crnogorski medijski prostor. Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, smatramo da je u slučaju TV Pink došlo do zloupotrebe prava na slobodu izražavanja, te da porodicama tragično stradalih nije omogućeno da u miru žale.
Podsjećamo da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji (član 7) propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih.
 
                                                                                   Milica Đokđurić, urednica medijskih programa u NVO 35mm
angle-up