Septembar 7, 2022.

Saopštenje povodom targetiranja medija od strane premijera Abazovića

Apelujemo na predsjednika Vlade u tehničkom mandatu da prestane da targetira medije, i što prije izađe iz vrtloga ugrožavanja bezbijednosti njihovog uredništva i zapošljenih.

Ukoliko to ne uradi, lično je odgovoran za svaki napad - verbalni i fizički koji uslijedi u ovim tenzičnim i mračnim vremenima po slobodu medija i u krajnjem - za demokratiju. Vrijeme je da se konačno stane sa ovom praksom u kojoj su crnogorski političari tradicionalno - prvaci Balkana i Evrope.

Prizemno je, nedopustivo i krajnje opasno da i dalje traje kampanja Abazovića protiv onih koji ne izvještavaju po njegovom ukusu ma šta god on lično, njegov kabinet ili partija - mislili o kvalitetu ili načinu izvještavanja. Ukoliko ima saznjanja o nečijoj umiješanosti u nezakonite rabote i nezakonite propagande - zna se adresa. To su institucije koje je dužan da osnaži u borbi protiv kriminala i korupcije a ne kao Abazovićev drugar Vučić a i Abazovićevi drugari prethodnici - da uzima ulogu porote i sudije. Prestanite sa potpaljivanjem požara u javnosti
koji od novinara prave legitimne mete za raznorazne „utjerivače pravde“ čemu smo svjedoci u godinama iza nas.

Težina Abazovićeve doskorašnje pozicije, iz koje nastavlja da bljuje vatru na medije i pojedince i u tehničkom mandatu - sliči vremenu kada je Đukanović medije nazivao raznim imenima, i kada smo svjedočili brojnim napadima na poslenike javne riječi. I kako „sramotni“ i „neprofesionalni“ ostali epiteti bivše vlasti - u mandatu Abazovića pređoše u – „kriminalci“ i „fašisti“. Po čemu je onda Abazović drugačiji od političkih oponenata? Treba li kao onomad, da čekamo ubistva i prebijanja kao glineni golubovi?

Etiketiranje je opasno, pogotovo u društvu u kojem su novinari dežurna pinjata za svaku bitangu koja misli da je i zakon i pravda, što su mnogi od nas i osjetili na sopstvenoj koži. Pod takvim uslovima se ne može raditi, a i prilično je neumjesno premijeru u tehničkom mandatu - pričati da vas neko targetira a u isto vrijeme targetirate druge. Ne ide ta logika, no je očigledno da je ovo zemlja u kojoj je logika potpuno protjerana iz javnog diskursa.

Pošto sa funkcijom ide i set odgovornosti, sa odgovornostima ide i niz obaveza - podsjećamo premijera na obavezu da se mediji zaštite, i apelujemo i na inostrane partnere i saveznike Crne Gore - EU i SAD da, pošto očigledno od apela javnosti i NVO sektora poput ovog - nema vajde - skrenu pažnju Abazoviću da batali tu praksu i prestane da krnji ionako nestabilnu, polarizovanu i finansijski iscrpljenu medijsku scenu. „Vučićizacija“ javnog prostora, pogotovo u odnosu na medije - nedopustiva je.

Novinari su, sviđalo se to nekome ili ne, čuvari demokratije. Tretirajmo ih kao takve.

Darko M. Ivanović
Izvršni direktor NVO 35mm

angle-up