Septembar 11, 2022.

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE POVODOM PRIJETEĆIH MEJLOVA M PORTALU

NVO “35mm” najoštrije osuđuje gnusne prijetnje upućene na mail adresu glavne i odgovorne urednice M portala Danice Nikolić. Od nadležnih organa očekujemo da hitno preduzmu sve mjere da zašttite koleginicu Nikolić i otkriju počinioca koji se osilio da joj prijeti smrću, zbog toga što nije saglasan sa njenom uređivačkom politikom.
Pozivamo i predstavnike vlasti da ne ćute na ovakva dešavanja, jer je koleginica Nikolić samo jedna u dugačkom nizu novinarki i novinara koji su u strahu za svoj život zbog onoga o čemu izvještavaju, u uzavrelom političkom vremenu. Zbog činjenice da su nakon brojnih napada, sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca spušteni na nivo da su konstantno izloženi napadima i govoru mržnje, apelujemo na donosioce odluka da što prije našim koleginicama i kolegama, omoguće da uživaju uslove rada u kojima neće biti straha da će zbog onog o čemu izvještavaju biti legitimna meta neistomišljenika.
Slobodni mediji i aktivno civilno drustvo ne bi smjelo da se guši bilo kakvim pokušajima zastrašivanja, jer upravo oni, kao posmatrači političkog života, stubovi su na kojima bi trebalo da počiva svako demokratsko društvo.
                                                                               

                                                                                 Milica Đokđurić, urednica medijskih programa u NVO 35mm

angle-up