Decembar 22, 2022.

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE POVODOM NAPADA NA PORTAL STANDARD


NVO “35mm” najoštrije osuđuje napad na urednički tim Portala Standard – urednicu Jasminu Muminović i zamjenika glavnog urednika Samira Rastodera, te apeluje na tužilaštvo da do kraja sprovede istragu u ovom predmetu, zaštiti naše kolege i omogući im da svoj posao obavljaju slobodno i bez straha da će zbog uvrjedljivih i prijetećih komentara postati legitimna meta neistomišljenika.
Nadležni moraju u najkraćem roku objelodaniti počinioce i sprovesti sve radnje u vezi sa okolnostima slučaja, jer želimo da vidimo institucije koje efikasno staju u zaštitu novinara koji su osnovni stub demokratije. Ne mogu ostati nekažnjeni oni koji prijete, napadaju i ugrožavaju živote novinarki i novinara. Crna Gora prema ovakvim djelima mora da pokaže apsolutnu netoleranciju.
Sloboda javnih glasila, riječi i izrečenog se mora poštovati i štititi kao ključna demokratska vrijednost našeg društva i države, kako bi mediji, novinari, javne ličnosti i građani iznosili svoje stavove slobodno i bez straha da će ih neko kazniti zbog mišljenja koje se ne podudara sa njihovim.
Niz napada verbalnih i fizičkih kojima svjedočimo prethodnih mjeseci, najčešće motivisanih neslaganjem i bezrazložnom mržnjom prema radu novinara/ki ili uređivačkoj politici kuće za koju radi, alarm su vlasti da hitno riješi ovu eskalaciju i hajdučiji stane na kraj.

                                                                                                                                                 NVO 35mm tim

angle-up