April 26, 2023.

POVODOM PRITISAKA POLITIČARA NA MEDIJE U CRNOJ GORI

NVO 35mm najoštrije osuđuje neprimjeren pritisak funkcionera Pokreta ,,Evropa sad“ Andreja Milovića na glavnog i odgovornog urednika Pobjede Draška Đuranovića i njegovu suprugu, izvršnu direktoricu Portala Analitika, Tinku Đuranović, kao i nedopustivo etiketiranje portala CDM kao zaštitnika interesa organizovane kriminalne grupe, od strane funkcionera Pokreta ,,Evropa sad“ Tihomira Dragaša.
Pozivamo političare da se uzdrže od bilo kakvih pritisaka na medije, miješanja u novinarski posao, kao i crtanja meta medijima, te da u svakom trenutku budu svjesni da kao poslenici javne riječi, oni su ti koji bi trebalo da snose odgovornost za izgovoreno ili napisano.
Ovo je pokazatelj da se u odnosu političkih elita prema medijima ništa nije promijenilo nakon smjene vlasti u Crnoj Gori. Nema nikakve razlike između nekadašnjih opisa "medijske mafije" i "zaštitnika OKG".
Medijima ostaje samo da se nadaju da "mekane" prijetnje Abazovića, Milovića, Dragaša i družine neće imati isti rezultat kao i njihovih predhodnika.
Kako je krenulo, ne piše nam se dobro.
Stoga, u NVO 35mm ozbiljno smo zabrinuti zbog atmosfere koja ponekad ide i do otvorene mržnje koja se uočava u odnosu političara prema određenim medijima u Crnoj Gori, što često kulminira napadima na poslenike javne riječi. Od netrpeljivosti prema medijima nije ostao uzdržan ni Parlament, kao ni društvene mreže. Čini se i da izbori koji se bliže umnogome spuštaju prag toleranciije političara, koji očigledno nijesu u stanju da trpe ni integralno prenesene njihove citate, a kamoli kritike.
Predlažemo političarima koji ulažu napor da utiču na uređivačku politiku medija i ustroje ih prema svojim potrebama, interesima i uvjerenjima, tu snagu odmjeravaju intelektualnim nadgornjavanjem u Parlamentu, zarad dobrobiti svih nas. No je tu očigledno- mrka kapa.
Drugim riječima, ostavite medije da rade svoj posao u miru. Oni nijesu vas uslužni servis niti meta za potkusurivanje.
                                                                                                                     Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35mm

angle-up