Maj 2, 2023.

POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Pritisci, ucjene, zastrašivanja, nasilje, prijetnje i uništavanja imovine medija, dio su radne atmosfere istraživačkih novinara u Crnoj Gori i regionu.
Polarizovana politička klima obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom ,etiketiranje medija i stavljanje novinarskog rada u politički kontekst, miješanje u novinarski posao, prijetnje novinarima i urednicima, crtanje meta medijima, pritisci bez osjećaja odgovornosti, stvorili su neprijateljsko okruženje za slobodu medija u Crnoj Gori.
Na zapadnom Balkanu, gdje naši istraživački timovi kroz emisiju Regionalni Robin Hud obavljaju novinarski posao, uznemiravanje na internetu, ali i verbalne i fizičke prijetnje, i dalje su svakodnevica s kojom se novinari suočavaju. Ako problemima koji se tiču bezbjednosti dodamo finansijsku i nesigurnost vezanu za posao, jasno je da struka na ovaj dan nema šta slaviti.
Smješteni pri dnu ljestvice po slobodi medija, sa desetinama napada bez djelotvornih istraga, napadačima ohrabrenim blagim kaznama, pokušajima ubistva i ubistvom urednika lista ,,Dan” Duška Jovanovića, čija porodica i danas čeka na pravdu, jasno je da se jedna od temeljnih sloboda u demokrtaskim društvima- sloboda medija, jamči samo u ustavima, zakonima, međunarodnim deklaracijama, ali ne i u praksi.
Svjetski dan slobode medija dočekujemo bez slavlja, jer godinama unazad na ovaj dan imamo samo gorko podsjećanje da u Crnoj Gori i regionu novinari rade u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje novinarstvom.
Bez podrške sistema novinarskoj branši i hitnih reakcija nadležnih institucija na napade, svaki naš kritički nastrojen tekst ili prilog, smjestiće nas u ,,neprijatelje“ ove ili one vlasti, učiniće nas metom za ove ili one glasače i učiniće luksuzom da kao novinari- postavljamo pitanja.


                                                                                                          Milica Đokđurić
                                                                                                          urednica medijskih programa u NVO 35mm

angle-up