Avgust 9, 2023.

POVODOM PRIJETNjI ANTENI M

NVO 35mm snažno osuđuje prijetnje upućene portalu Antena M, kao i još jedan u nizu neprimjerenih targetiranja neistomišljenika sa skandal platforme i takozvanog portala IN4S, ovog puta predstavnika manje brojnih naroda- Adrijana Vuksanovića. Svaka forma nasilja, prijetnji ili uvreda prema novinarima i medijskim kućama, javnim ličnostima predstavlja napad na slobodu izražavanja i osnovne postulate demokratije.
Svi ovi napadi, u atmosferi koju itekako podgrijava i doslovce hrani aktuelna vlast, a tako nastavlja putevima ranijih, su znak da nazadujemo kao društvo u svim segmentima koji čine funkcionalne demokratije.
NVO 35mm traži od nadležnih da svi koji napadaju i prijete budu suočeni sa strogim pravnim posljedicama, te poziva nadležne državne institucije da hitno istraže ovaj slučaj i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili novinare i novinarke koji rade u Anteni M, gospodina Vuksanovića, kao i sve koji su na meti "novooslobođenih" nosilaca promjena.
Drugačije mišljenje, ključni element pluralizma i suživota generalno, je esencija bitisanja Crne Gore. Zato moramo svi kao društvo javno osuditi i dići glas protiv svih pojavnih oblika fašizma i podržati medije koji hrabro nastavljaju sa profesionalnim radom uprkos ovakvim prijetnjama. Dodatno tragično je kada se fašizam propagira sa jednog nazovi medija iza čijeg osnivanja stoji i rektor Univerziteta.
Ne želimo da vjerujemo, uprkos otrovnim strijelicama koje non stop sa najodgovorije pozicije vječitog tehničara upućuje i predsjednik Vlade, da će ovo postati trend u Crnoj Gori, ali sve nas uvjerava da je trend konstantan. Ko ima i malo sumnje, neka otvori društvene mreže, pojedine portale, ili pogleda pojedine TV programe.
Potreban nam je jedinstven stav, makar onog dijela društva koje ne želi da podlegne opštoj fašizaciji, klerikalizaciji i negaciji svega sto čini multikulturalnu i multietničku sredinu.

                                                                                                      Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35mm

angle-up