Septembar 28, 2023.

POVODOM DANA SLOBODNOG PRISTUPA INFORMACIJAMA

NVO 35mm na Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama koristi priliku da opomene i podsjeti da je pravo javnosti da zna osnova demokratije i jedno od fundamentalnih prava koje čine društvo slobodnim, a institucije transparentnim.
Na Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama, izražavamo zabrinutost što je u Crnoj Gori na snazi izuzetno loš Zakon o slobodnom pristupu informacijama, koji omogućava sakrivanje istih i koji čini da svi oni koji se bave istraživačkim pričama imaju svezane ruke i nijesu u mogućnosti da rade u interesu javnosti - otkrivaju afere, opominju i traže odgovornost od nadležnih. Pored ovih zakonskih restrikcija, postoji i praksa "ćutanja administracije" ili odbijanja zahtjeva sa nejasnim obrazloženjima, što dodatno otežava pristup informacijama. Ovakav Zakon u kojem organi bez obrazloženja mogu da proglase bilo koju informaciju poslovnom tajnom, ne samo da otežava pristup novinarima i organizacijama civilnog društva, već i običnim građanima da budu adekvatno informisani i da prate rad vlasti. A kada su ključne informacije van dosega javnosti, pitanje je koliko je sama vlast transparentna. Činjenica da je ukinuta obaveza Savjeta Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, kao drugostepenog organa, da analizira žalbe građana, a čekajući Odluku Upravnog suda, učinila je da ovi procesi mogu trajati i preko godinu.
NVO 35mm će i dalje nastaviti da sprovodi svoje politike prema ovom i setu srodnih zakona koji od Crne Gore prave poligon u kom je transparentnost institucija - misaona imenica. NVO 35mm će kroz svoj istraživački rad na terenu nastaviti da ukazuje na ovaj problem u direktonm razgovoru sa građanima i predstavnicima institucija kroz novu sezonu emisije Regionalni Robin Hud. Dodatni pritisak na donosioce odluka činili smo i činimo kroz učešće u radnim grupama kao što su Medijska strategija, Poglavje 10 pregovora sa EU i Partnerstvo za otvorenu upravu, gdje se borimo za poštovanje ljudskih prava, odgovornost, transparentnost i otvorenost rada javne uprave.
Milica Đokđurić, urednica medijskih programa NVO 35mm

angle-up