Septembar 27, 2023.

Predstavnici civilnog društva Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu povodom Međunarodnog dana slobodnog pristupa informacijama

Povodom Međunarodnog dana slobodnog pristupa informacijama, kao članovi operativnog tima
Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) u Crnoj Gori, želimo da istaknemo značaj transparentnosti i pristupa informacijama. Transparentnost je ključna za izgradnju povjerenja i unapređenje demokratskog društva.

Ovaj dan predstavlja priliku da se prisjetimo koliko je važno imati i adekvatan zakonodavni okvir kada je riječ o slobodnom pristupu informacijama kao temelju demokratskog društva i građanske participacije. S tim u vezi ukazujemo na neophodnost izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Proces izmjene spomenutog Zakona traje već duže vrijeme ali javnost nije informisana o tome u kojoj fazi se nalazi ovaj proces, kao i kada možemo očekivati Nacrt teksta Zakona.

Izmjene zakona u Crnoj Gori iz aprila 2017. godine znatno su otežale pristup informacijama, posebno onima koje se odnose na međunarodnu saradnju i poslovne tajne. Istovremeno, ukinuta je obaveza meritornog odlučivanja po žalbama građana, što je rezultiralo dugim procedurama. Ključne preporuke koje ističemo obuhvataju hitnu potrebu za ubrzanjem procedura pristupa informacijama i uspostavljanjem nezavisnog tijela za odlučivanje o žalbama kako bismo osigurali veću otvorenost, spriječili zloupotrebu vlasti i omogućili civilnom sektoru, medijima, i građanima, ključan alat za otkrivanje korupcije i nepravilnosti u radu državnih organa.

Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) predstavlja globalnu platformu koja okuplja predstavnike izvršne vlasti i civilnog društva kako bi zajedno radili na unapređenju transparentnosti, odgovornosti i građanske participacije. OGP postavlja visoke standarde za otvorenost u državnoj upravi i promoviše dijalog između vlasti i građana. U Crnoj Gori, OGP predstavlja ključnu inicijativu koja promoviše saradnju i otvorenost u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve građane.

Kroz našu aktivnu ulogu u operativnom timu OGP-a, kao predstavnici nevladinog sektora, imamo priliku da doprinesemo povećanju transparentnosti i odgovornosti vlasti. Radimo zajedno sa vladom na razvoju i implementaciji akcionih planova koji se fokusiraju na ključne oblasti otvorenosti, kao što su pristup informacijama, borba protiv korupcije i unapređenje uslova za građansku participaciju. Naša uloga u OGP-u omogućava nam da budemo glas građana i zagovaramo pozitivne promjene u našem društvu.

Poseban naglasak stavljamo na značaj otvorenih podataka (open data). Otvoreni podaci predstavljaju dragocjeni resurs koji omogućava široku dostupnost i upotrebu podataka od strane građana, privrednih društava, NVO sektora i istraživača. Otvoreni podaci ne samo da povećavaju transparentnost vlasti, već i podstiču inovacije, stvaraju ekonomske prilike i pomažu donošenju informisanih odluka. Kroz naše aktivnosti u okviru OGP-a, promovišemo upotrebu otvorenih podataka kao ključnog alata za unapređenje rada državnih institucija i stvaranju veće vrijednosti za građane.

U duhu Međunarodnog dana slobodnog pristupa informacijama, pozivamo sve relevantne aktere u Crnoj Gori da podrže transparentnost, otvorenost i upotrebu otvorenih podataka kao sredstva za izgradnju bolje i pravednije budućnosti. Samo kroz zajednički trud i saradnju možemo ostvariti prave promjene i unaprijediti naše društvo.

Takođe, pozivamo Vladu Crne Gore da u što kraćem roku donese rješenje o imenovanju Operativnog tima Partnerstva za Otvorenu upravu, kako bi ovo tijelo počelo sa radom u punom kapacitetu.

S poštovanjem,
Predstavnici civilnog društva u Operativnom timu Partnerstva za otvorenu upravu - OGP (Aleksandar Perović, David Vukićević, Jovan Bojović, Miloš Marković, Miodrag Vujović, Pavle Ćupić, Petar Knežević, Sara Nikčević, Snežana Nikčević)
angle-up