Oktobar 30, 2023.

OSUDA POKRETANjA POSTUPKA PROTIV ISTORIČARA BOBANA BATRIĆEVIĆA

Kao NVO koja već 17 godina radi na zaštiti prava izražavanja, medijskih sloboda i aktivno učestvuje u kreiranju medijske scene u Crnoj Gori kao i njene regulacije- izražavamo zgražavanje atakom na slobodno iskazan stav, slobodu izražavanja i dostojanstvo istoričara Bobana Batrićevica u kom učestvuje tužiteljka Šišević.
Kako smo kroz sve projekte, a posebno kroz najpoznatiji - TV emisiju Robin Hud- uvijek podržavali nezavisnost tužilaca i sudija i generalno podsticajno djelovali na njihov rad- vrlo rijetko komentarišemo kako sudske presude tako i odluke tužilaca. Ovog puta kroz slučaj teksta Batrićevića, pravo na slobodnu riječ, pravo na izražavanje- temelj svakog demokratskog društva- ugroženo je do granice prelaska u klerikalnu diktaturu koja se sprovodi od organa koji bi trebalo da bude jednak prema svima i da, prije svega, goni one koji ugrožavaju ustavni poredak i čine teška krivična djela.
U ovom slučaju imamo osnova da govorimo čak i o namjernom targetiranju, jer u suprotnom bi tužiteljka Šiševic imala pune ruke posla i samo bi se bavila tužbama za izgovorenu riječ i širenje mržnje (ali ovog puta opravdano) da je ikad svratila na klerofašističke portale čiji rad podržavaju pojedine opštine i državna preduzeća. A i to je samo vrh ledenog brijega, jer ne zaostaju u ovoj mrtvoj trci ni političari ni drugi javni poslenici.
Kako smatramo ovu odluku skandaloznom i bez presedana, tražimo da Šišević hitno povuče odluku o pokretanju prekršajnog postupka protiv istoričara Batrićevića zbog teksta “Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju” u kom je kritikovao neprimjerene stavove mitropolita Joanikija i episkopa budimljansko- nikšićkog Metodija.
Ne ulazeći u pravne kvalifikacije za koje smo uvjereni da ne stoje zbog ogromnog broja presuda Evropskog suda za ljudska prava koje brane oštru kritiku i podstiču javnu debatu, tvrdimo da je ovaj postupak atak na osnovne slobode, demokratiju i generalno na sve sto čini zdravo tkivo našeg društva.
U ovom momentu moramo stati iza Batrićevića, jer je upravo njegov stav ključni dio demokratskih načela- zbog prava svih nas da imamo jaki vrjednosni sud, koji može da sadrži i dozu pretjerivanja i provokacije- sve dok je utemeljen u činjenicama.
U supronom, ako ovo prećutimo, usred smo klerikalne diktature. A posljednji put kada smo provjerili, ovo je sekularna država.
I namjeravamo da je takvom i održimo.
                                                                                                  Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35 mm

angle-up