Novembar 1, 2023.

NVO 35mm na Konferenciji "Digital Transition for Civil Society Organisations" u Skoplju

Snežana Nikčević i Sanela Pajazitović su predstavljale NVO 35mm na regionalnom događaju "Digital Transition for Civil Society Organisations", koji je organizovala EU TACSO u Skoplju.

Prvog dana konferencije, Sanela Pajazitović Bubanja bila je panelistkinja na temi "Advocacy for Responsible AI and Digital Use". Sanela je istakla ozbiljnost problema zloupotrebe vještačke inteligencije, naročito na društvenim mrežama. Podvukla je da niska medijska i informatička pismenost stanovništva stvaraju plodno tlo za širenje lažnih informacija i manipulaciju. Vještačka inteligencija omogućava masovnu proizvodnju lažnih sadržaja u formi teksta, videa, fotografija i glasa, često toliko ubjedljivih da ih je teško razlikovati od stvarnih informacija. Uprkos izazovima, Sanela je istakla važnost zagovaranja adekvatnih zakona i propisa, kao i primjenjivanja odgovarajućih kazni i odgovornosti za aktivnosti u online prostoru.

Drugog dana konferencije, posvećenog osnaživanju civilnog sektora u procesu digitalne tranzicije, Snežana Nikčević podijelila je svoje iskustvo. Naglasila je da uspješna primjena tehnologije u radu civilnih organizacija zahtijeva mnogo više od samih digitalnih alatki. Ključni faktori uključuju uspostavljanje efikasnih procesa, pravilno mapiranje potreba za digitalnim alatima, i obezbjeđivanje obuke za njihovo korišćenje. Snežana je takođe istakla da su razvoj kritičkog mišljenja, neprestano učenje i prilagodljivost ključne vještine neophodne u dobu brzog tehnološkog napretka. Posebno je naglasila važnost komunikacionih vještina kao osnovnog načina za interakciju s ciljnim grupama, informisanje, motivisanje i mobilizaciju istih.

Ovaj događaj je dio šire inicijative #EUTACSO i ima za cilj jačanje organizacija civilnog društva.

NVO 35mm, zajedno sa svojim regionalnim partnerima, nastavlja da radi na stvaranju povoljnijeg okvira za život i rad u digitalnom okruženju.

angle-up