Novembar 12, 2023.

STATI NA PUT MIZOGINIJI

NVO 35mm najoštrije osuđuje objavljivanje knjige Vojislava Šešelja kojom pokušava da našteti profesorici jedne akadamske ustanove u Crnoj Gori, Draginji Vuksanović Stanković, te poziva institucije da preduzmu neophodne korake kako bi se stalo na put mizoginiji pomenutog.
Ne treba podsjećati na ispade pomenutog kojima je pokušavao da omalovaži i uvrijedi ne samo građanke Crne Gore, već i žene koje ne dijele njegove „svjetonazore“, a mežu kojima su bile razne javne ličnosti Srbije.
Ipak, ono što treba da bude prioritet jeste rad institucija naše države koje treba da štite javni prostor od pomenutog i njemu sličnih. Mizoginiji i uvredama treba stati na put, ma sa kojih adresa dolazile. Institucije Crne Gore treba da jasno stave do znanja da seksističke uvrede i otvorena mržnja prema ženama neće biti tolerisani, te da će biti preduzeti koraci u cilju sankcionisanja onih koji se usude da se na ovaj način razračunavaju sa neistomišljenicama.
Na kraju pozivamo nadležne institucije, da svaka u okviru svojih nadležnosti, reaguju na poslednji slučaj mizoginije, koji se na žalost u poslednje vrijeme sve više dešavaju ženama koje su prepoznate kao političke ili javne ličnosti.
                                                                               Kristina Ćetković, programska direktorica u NVO 35mm

angle-up