Decembar 12, 2023.

,,UBISTVO PRESUDOM"

Presudom sudije Veljka Radovanovića, kojom je Daliboru Nikoliću odredio 12 godina zatvora nakon što je svirepo ubio partnerku Zumritu Nerdu sa kojom je živio u vanbračnoj zajednici, zadat je jos jedan težak udarac statusu žena u crnogorskom društvu.

Pokojna Zumrita je bila predmet iživljavanja godinama, i stoga ovo dvostruko ubistvo nje i njene nerođene bebe, a potom “ubistvo presudom” u kojoj sadista dobija kaznu za nasilje u porodici jer “se ne može utvrditi umišljaj”- trebalo bi da bude finalna opomena društvu, sudstvu i svim ženama: ovo je svojevrsno aboliranje monstruma koji i dalje njeguju običajno pravo da sa ženom postupaju kao sa objektom.

Ovo oporo obraćanje upućujemo svim akterima na ključnim pozicijama u sistemu i umjesto opširnih pravnih, ljudskopravaških i medijskih obrazloženja, pozivamo sve na link https://www.youtube.com/watch?v=rjiyX5Bs1rI gdje kao opomena, apel i vapaj stoje potresna i na momente skandalozna svjedočenja tretmana femicida u Crnoj Gori (posebno u slučaju pokojne Zumrite) ali u isto vrijeme se obrađuje i stanje u svim državama regiona.

Ta epizoda Regionalnog Robin Huda ima samo jedan zaključak: muškarci su gospodari slobode, prava na život i način umiranja žena u Crnoj Gori i regionu.

Posebno apelujemo da emisiju pogledaju sudije osnovnih i viših sudova, ministar pravde a potom sva opravdano zgrožena i šokirana pravna i laička javnost.

Krajnje je vrijeme da se kao društvo ozbiljno pozabavimo statusom žena i sistemskim odgovorom na njihova prava odnosno nedostatak istih. Ukoliko to ne uradimo, slučaj pokojne Zumrite je samo epizoda i gomila sudskih spisa naopakog pravnog logiciranja.

A zapravo je to priča o sudbini jedne kćerke, sestre, supruge i majke troje djece.

 

Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35mm

angle-up