Januar 23, 2024.

POVODOM DANA NOVINARA CRNE GORE

U odnosu na prošlogodišnji praznik, ovaj Dan novinara Crne Gore obilježavamo sa još 16 napada na naše koleginice i kolege, jednom prijetnjom smrću i teretom koji na grbači pravde stoji dvije decenije – neriješenim ubistvom Duška Jovanovića i nerasvijetljenim pokušajima ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića. U prilog tome, Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o vladavini prava u Crnoj Gori naglasila da nije bilo pomaka u istragama, procesuiranju i suđenjima za stare slučajeve nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.
Biti novinar/ka u Crnoj Gori predstavlja izazov na granici između finansijskog stresa izazvanog samovoljom vlasnika medija i konstantne prijetnje da svako od nas može postati ,,meta za odstrijel” ukoliko se odvaži da se suprotstavi moćnicima, istraži duboko zakulisne afere i pozove na odgovornost. Uslovi rada obuhvataju niska primanja, neplaćeni prekovremeni rad, izloženost bezbjednosnim rizicima i izvještavanje onako kako ,,pravila kuće” i pritisci sa različitih strana navode, a rijetko onako kako nalažu pravila struke.
Rezultati posljednjeg istraživanja javnog mnjenja o upotrebi medija i medijskoj pismenosti, koje je sproveo Digitalni forenzički centar, pokazuju da svaki drugi građanin smatra da crnogorski mediji imaju političke afilijacije, te da gotovo isto toliko njih smatra da mediji rade u interesu političkih struktura. Ovi zabrinjavajući podaci jasno ukazuju na to da novinarke i novinari u Crnoj Gori rade u atmosferi sveprisutnog nepovjerenja, gdje je percepcija političkog uticaja na medije postala stvarnost koja dodatno otežava odgovorno novinarstvo.
Dok novinarke i novinari u Crnoj Gori ne budu slobodni da rade u interesu građanki i građana, dok im sistem ne vrati dostojanstvo kada su u pitanju finansije i bezbjednost, dok poslodavci ne omoguće rad bez domaćih i uvezenih uticaja, dok istrage na prijavljene slučajeve napada ne postanu brze i efikasne, ne preostaje ništa drugo nego da umjesto čestitke, održimo minut ćutanja za novinarsku profesiju. Ponekad je glasniji od svih riječi.
                                                       Milica Đokđurić, urednica medijskih programa u NVO 35mm

angle-up