Februar 15, 2024.

SISTEMSKI PROGON NA SLOBODNU RIJEČ

Nakon formiranja predmeta protiv Antene M od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, a zbog objavljivanja autorskog teksta Miljana Vešovića- NVO 35mm je šokirana još jednim, čini se, aktom sistemskog progona od stane tužilastva, a koji je zapravo atak na slobodnu riječ, slobodno iskazan stav i slobodu medija u cjelini.

Osnovno državno tužilaštvo, ako je mjeriti po selektivnom postupanju- po šablonu napada intelektualce i medije koji kritikuju neformalnog upravitelja Crne Gore - SPC, a ignoriše neregistrovane, huškačke i ekstremno desničarske medije koji propagiraju crkvene svjetonazore, koji svakodnevno siju mržnju, targetiraju i krše zakon i ustavni poredak Crne Gore.

Kao nevladina organizacija koja gotovo dvije decenije nadgleda zaštitu i sprovođenje medijskih sloboda, prava na izražavanje, aktivno učestvuje u pregovaračkom procesu za pristupanje EU u tom sektoru i svojim proizvodima kreira medijsku scenu, smatramo nedopustivim rušenje temelja demokratskog društva i to od strane institucije koja bi te temelje trebalo da štiti u punom kapacitetu.

Užasava što medijske slobode podriva organ koji bi trebalo, kada je ova oblast u pitanju, da se prije svega lati formiranja predmeta protiv govora mržnje u medijima (za šta je pregršt dokaza), targetiranja naših koleginica i kolega od strane opskurnih medijskih ispostava (kao što je ovdje slučaj), gdje su istrage po pravilu mršave i spore, a potom i silnih verbalnih i fizičkih prijetnji.

Ne samo da tužilastvo ovim ne štiti novinare, već podgrijava atmosferu straha do tačke usijanja.

Odluka ODT-a u Podgorici je nepromišljena i opasna, a pogotovo što dolazi nakon skandaloznih poteza usmjerenih ka Batrićeviću, i evo nas na pragu diktature i apsolutizma, gdje se kler ne može kritikovati. A to građansko društvo ne smije da prihvati, i itekako ćemo dizati glas i protestvovati protiv ovog uvođenja diktature.

Tražimo da se predmet protiv Antene M obustavi jer smatramo da je posrijedi postupak protiv demokratije, a sa tim lancima ostaćemo zakovani za evropsko dno, gdje nam je EU daleka jednako kako su tuzilštvu daleki standardi i uporedna praksa razvijenih demokratija po ovom pitanju.

Neko je tako u tuzilaštvu zaboravio, od silnih pritisaka ili pukog neznanja, da je esencijalno da se kritički odnosimo prema bilo kojoj vlasti i da se neustrašivo borimo protiv gušenja slobode izražavanja.

Jedino u tom slučaju, mediji imaju smisla, i mnogo su više od salonskog i upeglanog izvještavanja koje je rezervisano za, pomenimo još jednom, neformalnu vlast u Crnoj Gori.

Ovo je, kada smo posljednji put provjerili- građanska i demokratska zemlja gdje su slobode zagarantovane Ustavom.

Je li to slučaj i sa tužilaštvom?

Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35mm


angle-up