Mart 3, 2024.

FAŠIZMU TREBA VATRE

Evropski pokret u Crnoj Gori, NVO ''35 mm'' i Centar za monitoring i istraživanje - CEMI najoštrije osuđuju sramni napad lokalnih vlasti Herceg Novog i njihovih anti-kulturnih trabanata na Andreja Nikolaidisa.
Danas lokalne vlasti Herceg Novog vježbaju paljenje lutke uglednog intelektualca i književnika koji je dobitnik najvećih crnogorskih i evropskih nagrada, a sjutra će vjerovatno razvijati i dalje prakse svojih ideoloških uzora iz Njemačke 1930-ih godina.
Ne smeta Andrej Nikolaidis samo što brani građansku Crnu Goru i što osuđuje velikosrpski nacionalizam, već što je postao jedan od značajnih simbola borbe protiv fašizma u zemlji i cijelom regionu Zapadnog Balkana. Zbog toga vlaśću opijeni fašizam želi da spali Nikolaidisa, jer se u nedostatku intelektualnih i obrazovnih kapaciteta, uvijek služi silom i primitivizmom.
Nažalost, nijesu danas vlast Herceg Novog i njihovim ideloškim injekcijama ohrabreni lokalni nasljednici crnokošuljaša, koji su igrali krvavo kolo na hercegnovskom trgu u II svjetskom ratu, usamljeni u nastojanjima da se ućutkaju nosioci slobodnih misli, već se fašizam služi istim metodama i širom regiona Zapadnog Balkana.
Zato su slični regionalni satrapi spalili lutke Anta Tomića u Imotskom i Martine Mlinarević u Mostaru.
Fašizmu treba vatre.
Danas lutke, sjutra kuće i ljudi u njima.
Na kraju, čestitamo značajnom dijelu vlasti na lokalnom i republičkom nivou, što su nam "osvijetlili" put ka Evropskoj uniji i to bakljom u vidu zapaljenog lika Andreja Nikolaidisa. Vjerujemo da će i naši medjunarodni, a prvenstveno partneri iz Evropske unije biti oduševljeni idejom da se u 21.vijeku javno poziva na linč uglednog pisca, intelektualca i novinara.
Nadamo se da je Predsjedniku države, predsjedniku Vlade i ostalim zvaničnicima zaista stalo do Crne Gore u Evropskoj uniji, zasnovanoj na antifašističkim idejama i ljudskim pravima, a prevashodno da vide našu zemlju kao normalno i civilizovano evropsko društvo.
Stoga, Evropski pokret u Crnoj Gori, NVO ''35mm'' i CEMI pozivaju i Predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade i ostale zvaničnike da najoštrije i nedvosmisleno osude ovaj necivilizacijski čin, a lokalne vlasti u Herceg Novom da hitno upute javno izvinjenje Andreju Nikolaidisu.
Momčilo Radulović, Predsjednik Evropskog pokreta
Darko Ivanović, Direktor '35 mm'
Zlatko Vujović, Predsjednik upravnog odbora CEMI
angle-up