Mart 8, 2024.

POVODOM 8. MARTA

Povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, nažalost ne možemo dragim ženama da čestitamo, osim da još jednom potvrdimo da u Crnoj Gori rodna ravnopravnost ne postoji, i da će proći i vremena i borbe dok se žene ne budu vrijednovale i poštovale na isti način kao i muškarci.
Lako je izvesti zaključak što čestitku pretvara u žalopoljku i apel: državu ne vodi žena već predsjednik, premijer je taj koji upravlja Vladom, a u Skupštini je žena tek potpredsjednica dok trenutni saziv parlamenta ima najmanje žena od uvođenja kvota za manje zastupljeni pol.
Stoga nije teško zaključiti da nedostaje ozbiljna politička volja da se suštinski omogući rodni balans i da su žene rijetkost u liderskim i upravljačkim strukturama. O nespremnosti lidera političkih partija da dozvole svojim koleginicama da se i one zaista pitaju u ovoj zemlji najbolje govori činjenica o vođstvu u političkim partijama – nema niti jedne liderke.
O zastupljenost žena na mjestima odlučivanja, kao i njihovom uključivanju u donošenje odluka i razgovorima, najbolje govore fotografije oko dogovora o Vladama koje su se u proteklih nekoliko godina mijenjale – žena nije bilo.
Izgleda da su muškarci u Crnoj Gori rođeni lideri, ili prosto smatraju da žene ne treba da vode sistem i institucije dok je obrnuto kada je riječ o porodici i podizanju djece. Tu im je, zaključuje naša društveno politička “elita”- i mjesto.
Ako nije tako, gdje su žene?
Ako jeste tako: vrijeme je da se o tome sve više otvoreno priča. Jedino gdje ima više žena nego muškaraca je poseban segment crne hronike, onaj posvecen torturi, maltretiranju i femicidu– gdje se broj ubijenih žena iz godine u godinu povećava. Porast femicida ne treba da čudi s obzirom da institucije blagim kaznenim politikama praktično „nagrađuju“ ubice, a one potencijalne ohrabruju.
Spisku nije kraj jer tu su i: mizoginija, govor mržnje, uvrede, ponižavanje- kojima su izložene ne samo žene u političkom i javnom životu, a čega smo bili svjedoci u proteklom periodu, već i građanke svakodnevno.
I tako, umjesto čestitki, buketa, poklon kartica za kupovinu, do sada neviđenih popusta- pozivamo sve aktere na našoj maloj sceni da se zaista posvete stvaranju uslova i suštinski doprinesu rodnoj ravnopravnosti.
U suprotnom, žene će zbilja dići glas, same.
A svi znamo da poslije toga- nema nazad.
Kristina Ćetković, programska direktorica u NVO 35mm

angle-up