April 23, 2024.

Saopštenje za medije povodom izvještaja Stejt departmenta

Nakon posljednjeg izvještaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, sa žaljenjem konstatujemo da se nastavlja tradicija njihovog kršenja, i mlakih odgovora Vlade i institucija na ovu pojavu.

U izvještaju koji obiluje analizama koje otkrivaju značajne nedostatke i blijede reakcije zvaničnika povodom njihovog otklanjanja i sankcionisanja onih koji se oglušavaju o zakone - posebno apostrofiramo odnos zvaničnika prema medijima, te neprimjeren pritisak na njihov rad od strane nekadašnjeg tehničkog mandatara Abazovića i aktuelnog predsjednika Milatovića na koji smo ukazivali prošle godine. Dodatno, zabrinjavaju i prijetnje smrću i zastrašivanje medija koji kritikuju rad zvaničnika - Pobjeda, CDM, Antena M, TV E, Standard, između ostalih.

Dakle, to je trend koji ne jenjava ko god vršio vlast - čak i sad već bivše mlade nade crnogorske politike. Zaključujemo da je autokratski gen teško savladati jednom kada sjednete u fotelju, i tada su vam, kao po ključu, prva meta - mediji.

Hajka protiv Bobana Batrićevića, kao inkvizitorski metod koji je usvojilo tužilaštvo prema kritičkom osvrtu na djelovanje “nedodirljive” SPC, dobila je posebno mjesto u izvještaju što, po nama, jasno apostrofira odnos tužilaštva prema javno izraženom stavu, osnovi demokratije. Kada tužilaštvo pokreće ovakve procese onda je politički uticaj na njega - najmanje zabrinjavajuća stvar. Tako se, naime, ponašaju samo otvorene diktature.

Na kraju, kada se u izvještaju nađu riječi poput “ozbiljni problemi za nezavisnošću pravosuđa’’, ‘’ozbiljna ograničenja na slobodu izražavanja – uključujući prijetnje nasiljem protiv novinara, ozbiljna korupcija u vladi, rašireno rodno nasilje, trafiking ljudima, krivična djela nasilja ili prijetnji nasiljem protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice i drugi”: onda je jasno kuda plovi ovaj krhki brod, i da mu je jedro koje se zove IBAR izvještaj samo populistička poštapalica ukoliko se ozbiljno ne poradi na otklanjanju sistemske korupcije, politizacije institucija, opšteg trenda kršenja ljudskih prava i napada, pritisaka i zastrašivanja medija.

Dok ne vidimo da se aktuelna Vlada ozbiljno hvata u koštac sa pomenutim rupama u sistemu i prekida trend svih prethodnika, ostaje ozbiljna bojazan da su za političku elitu ova upozorenja od strane SAD samo dio svakodnevnog političkog folklora i obična vijest koja traje tri dana.

Do tada će mediji, aktivisti, pripadnici ranjivih grupa i generalno stanovnici “prve sljedeće članice” gledati konstantno ponavljanje populističkog igrokaza za međunarodne partnere, u kojima se rastuća podrška stanovništva pristupanju EU lažno tumači kao postigniće političara, a ne vapaj građana da im ovakav sistem ne pruža adekvatnu zaštitu niti osnovna demokratska prava.
Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35MM

angle-up