Maj 3, 2024.

ŠTA SLAVITI NA DAN SLOBODE MEDIJA?

Svjetski dan slobode medija, 3. maj, tradicionalno treba iskoristiti da podsjetimo Vladu da su slobodan pristup informacijama, nezavisnost medija i istraživačko novinarstvo u ozbiljnoj krizi. Kontinuirani napadi na novinarke i novinare, u ekonomskom momentu kada im plate svakodnevno ,,jede“ inflacija, uz baražnu paljbu anonimnih prijetnji na društvenim mrežama, gdje na sve to dodate pritiske političara i vlasnika medija - dobijate sivu sliku udarne igle demokratije. Stoga se pitamo: ima li razloga baviti se ovom profesijom danas u Crnoj Gori?
Danas kada opet cvjeta tolerantnost - ali prema nasilju nad novinarima, kada smo slobodni da pišemo - ali ono što odgovara ministru, premijeru, predsjedniku, crkvi i u krajnjem - tužilaštvu, pitamo se: ima li smisla baviti se novinarstvom u Crnoj Gori?
Kada umjesto nadziranja demokratije, novinarke i novinari u Crnoj Gori moraju da nadziru svoju bezbjednost, ili da im se dodjeljuje obezbjeđenje, kada dan za danom u takvom okruženju strada mentalno i fizičko zdravlje - pitamo se: kako izdržati da se bavimo novinarstvom u Crnoj Gori?
Na Svjetski dan slobode medija, jedino slavimo što je Crna Gora na korak od usvajanja seta medijskih zakona. Do tada, koristićemo Zakon o slobodnom pristupu informacijama, po kom organi bez obrazloženja mogu da proglase bilo koju informaciju tajnom. Podsjećamo: kada su ključne informacije van dosega javnosti, vlast nije transparentna.
NVO 35mm kroz članstvo u tijelima i pregovaračkim radnim grupama od kojih izdvajamo onu za poglavlje 10 - potvrđuje svoju posvećenost borbi za temeljne medijske reformame, i nastavlja da doprinosi procesu usvajanja medijskih zakona, što će, nadamo se, doprinjeti pozitivnom mišljenju za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).
Sva pitanja koja smo postavili su sarkastičan osvrt na stanje u kojem se nalaze novinarke i novinari u Crnoj Gori, a zapravo su forma podrške našim koleginicama i kolegama kojima se prijeti smrću, koji žive pod policijskom pratnjom ili koji su žrtve uznemiravanja i zastrašivanja zato što kritikuju rad zvaničnika. I što je najvažnije, ovo je dan da odamo počast onima koji su zbog traganja za istinom izgubili život.
Ako budemo nastavili da gromoglasno ćutimo zbog stanja u branši dok Vlada i nadležni sve to nijemo posmatraju, u strahu smo da će zavladati muk. U toj tišini napadi na novinare, lažne vijesti, dezinformacije, politizacija i polarizacija medija, imaće jedinu riječ.
A taj mrak - ne smije da pobijedi.
                                                     
                                                                                   Milica Đokđurić, urednica medijskih programa u NVO 35mm

angle-up