Maj 3, 2018.

Održana još jedna vršnjačka radionica za učenike osnovnih škola

Članice Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ i vršnjačke edukatorke za suzbijanje nasilja i govora mržnje na internetu, Bojana Joksimović i Manja Simonović, u saradnji s pedagogicom Vanjom Rakočević, danas su održale radionicu za učenike OŠ „Branko Božović“. 

Učenici IV-2 odjeljenja, brojnim primjerima istakli su prednosti interneta i načine na koje ga oni koriste. Iako možda neočekivano za nijihov urast, vrlo jasno su na samom početku radionice prepoznali opasnosti, kao i različite situacije nasilja na internetu. Nakon toga, u okviru grupnog rada, razmatrali su zadate problemske situacije u kojima se oni sami, ali i njihovi vršnjaci mogu naći. Kao rezultat grupnog rada izdvojile su se prezentacije s mogućim rješenjima. Na kraju, rješavajući kratak kviz, pokazali su da su spremni da odgovorno i sigurno koriste internet, ali i da ukoliko se nađu u problemu, uvijek imaju i treba da se obrate osobama od povjerenja, ističući na prvom mjestu roditelje, ali i nastavnike u školi. Upravo zato i jedni i drugi moraju biti svjesni značaja ovog problema kako bi na adekvatan način pružili podršku svojoj djeci.

Vršnjačke radionice realizovane su u okvriu projekta „Montenegro without hate“, koji organizuje NVO „35mm“ u saradnji s Volonterskim klubom Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice i Volonterskim klubom „25. maj“ iz Tuzi. Nakon obuke vršnjačkih edukatora, u toku je realizacija vršnjačkih radionica u Podgorici, Tuzima, Ulcinju i Baru. Projekt je finansirao Savjet Evrope.

#MVH
#eyfcoe

angle-up