Bavimo se etikom i lažnim vijestima!

Projekat „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ (Dealing with Ethics and Fake News) finansira Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Programa profesionalizacije medija.
Koordinator projekta je Infomont doo, dok su partneri na projektu NVO “35mm” i Nezavisna organizacija za medijski ekspertski napredak (NOMEN). Projekat će trajati 15 mjeseci, a ukupna vrijednost je 127,940.00 EUR (doprinos EU: 115,147.00 EUR).

Krajnji korisnici i/ili ciljne grupe projekta su: mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA, samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.

Sprovođenje projekta vodiće povećanju svijesti građana o njihovim pravima u kontekstu Etičkog kodeksa; fer, slobodnom, profesionalnom i etičkom izvještavanju medija o temama od javnog interesa koje su vezane za ekonomsku i monetarnu politiku (poglavlje 17) i životnu sredinu (poglavlje 27) na osnovu podataka i dokaza; kao i povećanju kapaciteta medijskih profesionalaca da izbjegnu (ponovno) objavljivanje lažnih i ne-etickih informacija.

Opšti cilj projekta je jačanje kvaliteta etičkog izvještavanja u Crnoj Gori uz: jačanje kvaliteta i raznovrsnosti proizvodnje medijskog sadržaja agencije MINA koji objavljuju različiti mediji; poboljšanje pismenosti medija; pružanje praktičnih znanja za medijske profesionalce: novinare, urednike, i studente novinarstva; pružanje osnovne odrednice sa tačnim analizama novinarske prakse.

Slijedeći dva posebna zadatka – promovisanje etičkog kodeksa na različitim nivoima i među različitim ciljnim grupama i omogućavanje medijima da izvještavaju na fer, slobodan i profesionalan i etički način – projektni partneri će se uključiti u promjene standarda medijskog izvještavanja kada je riječ o etičkom izvještavanju i sve većim zahtjevima publike za kvalitetnim i etičkim medijskim sadržajem, posebno u vezi sa EU i integracijama Crne Gore u EU.

MINA će prilagoditi i modernizovati svoj medijski sadržaj u skladu sa najvišim standardima Etičkog kodeksa i novinarstvom koje se zasniva na činjenicama i podacima i uvesti izvještavanje o EU poslovima, što će imati domino učinak na izvještavanje medija u Crnoj Gori. NVO „35mm“ će voditi kampanje i istraživanja a NOMEN će voditi diskusije i razvijati vještine građana/ki ali i profesionalaca/ki u vezi sa primjenom Etičkog kodeksa.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije

angle-up