Regionalni Robin Hud

„Robin Hud“ - televizijski šou koji je kao servis građanima iznjedrio 400 emisija u Crnoj Gori, riješio više od 70% slučajeva u deset TV sezona, udružio je novinarske timove iz pet zemalja zapadnog Balkana ( BIRN za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i SCOOP za Sjevernu Makedoniju) u projekat „Regionalni Robin Hood“, koji je nastavio sa misijom odbrane ljudskih prava kroz dokumentarace koje emitujemo na javnim servisima regiona ili televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Cilj nam je bio da formiramo regionalnu novinarsku mrežu koja će imati zadatak da uspostavi povoljno okruženje za prava građana Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova. Razmjenjujući znanja, iskustva i informacije između pet timova novinara i ekipe Njuz.net – a koji su priče iz regiona povezali prepoznatljivim sarkastičnim opaskama na račun sistema, kroz ovaj projekat otkrili smo građanima Balkana priče tranzicionih gubitnika, sudbine ljudi kojima su negirana stečena prava i druge nepravde prozrokovane neodgovornim radom Vlade i greškama sistema.

Zapisi o neobičnim sudbinama pokazali su našim susjedima da nijesu sami i da je njihov problem - nevolja svih nas. Kroz priče naših komšija, prijatelja i sugrađana, ukliještenih u procjepu između neprofesionalizma onih koje plaćaju i profesionalnih predatora balkanskog kapitalizma „Regionalni Robin Hud“ našao se u prvom redu odbrane pravde.

Tokom ovog perioda NVO „35 mm“ pokazao je da su problemi u zemljama u regionu gotovo istovjetni, ko god bio na vlasti, baš kao i nesavjesna postupanja nadležnih institucija. Za NVO „35 mm“ projekat „Regionalni Robin Hud“ jedno je od najvećih dostignuća od postojanja organizacije. Dokazali smo da je moć prekogranične mreže ogromna, te stekli utisak da nadležni ipak imaju svojevrsni strah, ali i veću spremnost da riješe problem, kada čuju da će priču u kojoj su i oni akteri gledati čitav Balkan.

U godini za nama „Regionalni Robin Hud“ prošetao je Balkanom i rekapitulirao ono što nas je pomjerilo, zabrinulo i opomenulo posljednjih mjeseci i godina. Prinudna iseljenja, građevinske malverzacije, pandemija, spora pravda i radnička prava – sage su naših protagonista u projektu „na koji je Blakan dugo čekao“. Svi oni podstakli su i druge građane koji imaju sličan problem da dignu glas u borbi za ono što ih sljeduje Ustavom i zakonom, kako bi vladavina prava postala standard, a ne izuzetak!

Regionalni Robin Hud - Najava

angle-up